Firefox RSS

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Feeds

Je kunt op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen op een website door er dagelijks naartoe te surfen. Dan kun je bekijken of er iets nieuws bij is gekomen. Zou het niet handig zijn als de betreffende website jou een lijstje kan presenteren met recent toegevoegde onderdelen. Of dat je je kunt abonneren op nieuwe onderwerpen binnen een bepaald onderdeel van je favoriete website ? Dat is de gedachte achter (nieuws-)feeds.

Atom en RSS

Nieuwsfeeds zijn kleine tekstbestanden (in het XML-formaat) die een chronologisch overzicht geven van recent toegevoegde onderwerpen (berichten, artikelen, etc). Er zijn verschillende formaten voor nieuwsfeeds en daarvan ondersteunt Firefox de belangrijkste: Atom en RSS. Deze ondersteuning staat bekend onder de term Live Bladwijzers (Live Bookmarks in het Engels).

Mozilla Europe biedt een Nederlandstalige uitleg over Live Bladwijzers.

Extensies

Handige uitbreidingen voor Live Bookmarks zijn LiveBookmarkThis en LiveLines.

Als je je echt met RSS wilt uitleven, dan heb je meer aan extensies als Sage, InfoRSS of NewsMonster.

Nieuwssites

Eén van de meestgebruikte toepassingen van feeds zijn het volgen van nieuwssites. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Bij een standaardinstallatie van Firefox wordt de nieuwsfeed van NOS bijgeleverd, maar je kan natuurlijk makkelijk andere nieuwssites toevoegen. Om dit makkelijker te maken, hebben we een lijst van nieuwssites gemaakt, samen met de links naar de feeds.