Mozilla Foundation

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Mozilla Foundation is opgericht in de tijd dat AOL/TimeWarner de Netscape-programmeurs de laan uit stuurde. Toen heeft het bedrijf besloten dat Mozilla beter via een onafhankelijke organisatie verder ontwikkeld kon worden. AOL heeft de Mozilla Foundation toen met 2 miljoen dollar in het zadel geholpen. Verder is de Mozilla-organisatie afhankelijk van giften, samenwerking met andere partijen en opbrengsten uit de verkoop van producten uit de Mozilla-winkel.

De Mozilla Foundation coördineert de ontwikkeling van de diverse Mozilla-producten. Sinds de oprichting van deze organisatie is de Mozilla-organisatie zich meer op producten gaan richten. Tot die tijd vond Mozilla zichzelf voornamelijk een partij die voor de broncode van goede Internet-software kon zorgen. Andere partijen konden op basis van die code dan gebruiksvriendelijke Internet-programma's maken. Zo baseerde Netscape uiteraard de Communicator op Mozilla-code en Beonex bouwde ook een Communicator. Daarnaast zijn er nog veel meer producten gebaseerd op Mozilla-code. De Mozilla-organisatie maakte zelf ook wel de Mozilla Suite, maar zag dit meer als een soort van referentie waarop andere partijen zich konden baseren bij het ontwikkelen van eigen Internet-software. De eigen producten van de Mozilla-organisatie werden echter steeds beter en steeds meer gebruikt. Daarom is het maar goed dat de organisatie zelf zich nu volledig op haar producten kan richten. Mozilla Firefox en Mozilla Thunderbird zijn nu de belangrijkste programma's die de Mozilla-organisatie voortbrengt.

De Mozilla organisatie bestaat natuurlijk uit diverse mensen. Om deze te leren kennen hebben we een sectie WieIsWie in Mozilla-land toegevoegd.