Thunderbird Adresboek

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een adresboek is één van de dingen die je altijd in een mailprogramma terugvindt. Ook Thunderbird beschikt over een adresboek. Het adresboek is eigenlijk niets anders dan een lijst met de e-mailadressen en andere gegevens van je contactpersonen.

Het adresboek kan je openen door op de knop "Adresboek" te klikken of door Extra » Adresboek te kiezen.

Adresboeken

Het "adresboek" in Thunderbird is een tool. Het is echter mogelijk om meerdere adresboeken aan te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een adresboek "werk" hebben een een adresboek "privé". Kies hiervoor Bestand » Nieuw » Adresboek....

Mailinglijsten

Het is mogelijk om een mailinglijst te maken. Hiermee kan je dan naar een groep van mensen een mail versturen. Het principe is makkelijk. Kies Bestand » Nieuw » Mailinglijst... en voeg de nodige adressen toe (je kan de adressen ook in de lijst slepen.

Als je nu een mail wilt verzenden naar al die personen in de lijst, typ je enkel de naam van de mailinglijst. De mail wordt dan automatisch naar iedereen verstuurt.

Let op: je zal de e-mailadressen niet te zien krijgen voor de mail verstuurd wordt. Wees er dus zeker van dat alle mensen die in de lijst staan, de mail mogen lezen!

vCards

Een vCard is een soort businesskaart waar je de gegevens van je contact in kan bewaren. Ieder contact heeft zo'n vCard. vCards kun je ook uitwisselen. Als jij je vCard naar iemand stuurt, kan die persoon makkelijk je vCard (met al je gegevens) importeren. Andersom gaat natuurlijk ook.

Je vCard toevoegen

Zorg ervoor dat je vCard zorgvuldig ingevuld is.

  1. Stel een mail op.
  2. Klik Bestand » Bijlage » Persoonlijke visitekaart (vCard).

De vCard wordt nu als bijlage bij je huidige mail gevoegd.

Je kan er ook voor opteren om je visitekaartje altijd bij je e-mails te voegen. Die kan je in de Accountinstellingen instellen.

  1. Open de Accountinstellingen.
  2. Kies de mailaccount waarvoor je dit wilt instellen. (Hoofdvenster)
  3. Vink dan "vCard aan berichten koppelen" aan.
  4. Klik eventueel op de knop "vCard bewerken" om je vCard nog aan te passen.

Herhaal dit voor iedere account. Onthou wel dat zo'n vCard bandbreedte inneemt en dat het waarschijnlijk nutteloos is om een vCard iedere keer mee te sturen.

Verzamelde adressen

Thunderbird slaat alle adressen waarnaar je een mail gestuurd hebt op in het adresboek "Verzamelde adressen". Als je de volgende keer een mail opstelt, hoef je enkel de eerste letters van de mail te typen. Thunderbird vult dan automatisch de rest aan.

Als er meerdere mogelijkheden zijn, krijg je een keuzeveld waar je het e-mailadres kan selecteren.

Extra hulpmiddelen

Er bestaan enkele hulpmiddelen die het werken met het adresboek eenvoudiger kunnen maken. Bijvoorbeeld de Contacts Sidebar, die een extra zijbalk toevoegt aan het venster waar je de mail opstelt, zodat je snel de e-mailadressen kan selecteren.