mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap

Thunderbird 2 is de nieuwste telg van de prijswinnende Mozilla-producten.

De uitgave-opmerkingen berichten wat nieuw is, hoe te downloaden en installeren, over bekende problemen en waar ondersteuning/feedback te krijgen voor Thunderbird versie 2. Lees de bugberichten voordat u fouten naar Bugzilla stuurt.

Geef uw commentaar via het feedbackveld of laat wat horen op ons forum, gehost door MozillaZine.

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële Engelstalige release notes

Wat is nieuw in Thunderbird 2

 • Berichttags: Creëer tags om uw berichten te organiseren. Berichten kunnen nu van een cijfer of symbool worden voorzien. Tags kunnen worden gecombineerd met zoekopdrachten en berichtoverzichten om uw berichten nog makkelijker en beter te organiseren.
 • Visueel thema: Het uiterlijk van Thunderbird 2 is aangepast om gebruikersvriendelijker te zijn en beter gebruik te maken van het hele scherm.
 • Sessiegeschiedenisnavigatie: Terug- en Vooruit-knoppen werken als navigatie door berichtengeschiedenis.
 • Geavanceerde mappenoverzichten: Pas het mappenpaneel aan om zo favorieten, ongelezen en/of recente mappen te bekijken.
 • Makkelijke toegang tot webmailadressen: Gmail- en .Mac-gebruikers kunnen gemakkelijk hun gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en daarna hun berichten lezen.
 • Betere ondersteuning voor extensies: Extensies kunnen nu aangepaste kolommen aan het berichtenpaneel toevoegen en bovendien eigen berichtgegevens in de berichtendatabase opslaan.
 • Betere nieuweberichtenmelding: Nieuwe berichten kunnen nu ook met onderwerp, verzender en berichtvoorbeeld worden weergegeven.
 • Mapoverzichtpop-ups: Houd uw muis boven een map om een overzicht van de nieuwe berichten in die map te tonen.
 • Prestatie voor opgeslagen zoekmappen: Zoekresultaten voor opgeslagen zoekmappen worden nu gecachet om een betere snelheid te krijgen bij het laden van mappen.
 • Zoek als je typt: Zoek en markeer berichttekst terwijl je typt.
 • Verbeterde archiveringsmogelijkheden: Menu-items voor recente mappen voor het verplaatsen en kopiëren van berichten naar recent gebruikte mappen."Verplaats/Kopieer opnieuw"-functionaliteit.
 • Updates voor het extensiesysteem: Het extensiesysteem is verbeterd om meer veiligheid te bieden en het vertalen van extensies makkelijker te maken.
 • Nieuwe Windows-installeerder: Gebaseerd op het Nullsoft Scriptable Install System lost de nieuwe Windows-installatie veel fouten op.
 • Windows Vista-Ondersteuning: Veel oplossingen en verbeteringen voor Windows Vista-problemen.

De Rumbling Edge heeft een gedetailleerde lijst met opmerkelijke bugfixes gemaakt.

Systeemeisen

Voordat u Thunderbird 2 installeert, controleer of uw computer aan de systeemvereisten voldoet.

Thunderbird 2 Downloaden

Mozilla biedt Thunderbird 2 voor Windows, Linux, en Mac OS X aan in een groot aantal talen. U kunt de laatste versie van Thunderbird hier krijgen.

Voor andere uitgaven van Thunderbird 2 die niet door Mozilla.org worden aangeboden, zie de sectie Bijgedragen projecten aan het einde van dit document.

Thunderbird 2 Installeren

Merk op dat Thunderbird 2 zal uw bestaande versie van Thunderbird zal overschrijven. U zal geen berichten verliezen, maar sommige extensies zullen misschien niet werken tot er een update aangeboden wordt door de auteurs van deze extensies.

Thunderbird 2 verwijderen

U kunt Thunderbird 2 verwijderen via het Configuratiescherm in het Startmenu van Windows, via de Thunderbird-applicatie op OS X, of door het verwijderen van de map .thunderbird op Linux.

Door het verwijderen van Thunderbird 2 zullen uw berichten niet verwijderd worden, evenmin als uw extensies. Deze informatie is in uw profielmap opgeslagen, die op de volgende locatie te vinden is:

Windows Vista Users\<UserName>\AppData\Roaming\Thunderbird
Windows 2000, XP Documents and Settings\<UserName>\Application Data\Thunderbird
Windows NT WINNT\Profiles\<UserName>\Application Data\Thunderbird
Windows 98, ME Windows\Application Data\Thunderbird
Mac OS X ~/Library/Thunderbird
Linux en Unix-systemen ~/.thunderbird

Iedere versie die u na het verwijderen van Thunderbird 2 installeert zal deze extensies en berichten gewoon weer gebruiken.

Extensies en Thema's

Sommige van de extensies die onder Thunderbird 1.5 geïnstalleerd zijn kunnen misschien niet meer werken omdat hier (nog) geen update voor is. Ondervindt u deze problemen, informeer dan de ontwikkelaar van deze extensie hierover. Wanneer u Thunderbird 2 installeert kunt u in drie situaties belanden: a) de extensies werken probleemloos, b) er is een nieuwe versie beschikbaar of c) de extensie werkt niet en kan worden verwijderd of u kunt wachten op een werkende versie via een update.

Bekende problemen

Dit is de lijst met bekende problemen die via Bugzilla ontdekt zijn:

Alle besturingssystemen:
 • Bepaalde firewallsoftware blokkeert Thunderbird 2 zonder dat u het te weten komt. Dit gebeurt vaak vlak nadat Thunderbird geïnstalleerd wordt of geüpdatet van een vorige versie. Er zijn configuratie-instructies beschikbaar om deze problemen te verhelpen voor de bekendste firewallsoftware.
 • Het standaardwoordenboek is alleen Engels. Andere talen kunt u downloaden via addons.mozilla.org.
 • De berichtoverzichtenknop is geen standaardwerkbalkknop meer. Gebruikers van deze functie moeten deze toevoegen op de volgende manier: Tonen / Werkbalken(Toolbars) / Aanpassen.
 • Om gebruik te maken van Thunderbirds functie om de onlinestatus van uw netwerk te controleren moet u eerst de waarde network.autodial-helper.enabled op false zetten.
 • Tijdens het verwisselen van Globale Inbox en het gebruik van een Inbox voor een POP3 account, kunt u het beste een kopie van al uw berichten maken in een nieuwe of andere map.
 • Een compatible DOM-inspecteur voor ontwikkelaars van extensies en thema's is beschikbaar via https://addons.mozilla.org/thunderbird/1806/.
Mac OS X
 • Er is geen Talkback-functie bij Intel-gebaseerde Macs als Thunderbird loopt onder Rosetta of als native-programma. Het programma Apple Crash report zal wel starten na een crash van het programma.
Linux en Unix
 • Als Thunderbird is geïnstalleerd met spaties in de map kan het zich misschien niet als standaard berichtverwerkingsprogramma registreren. Thunderbird zal steeds vragen of u Thunderbird als standaardapplicatie voor het verwerken van berichten wilt instellen. Installeer Thunderbird altijd op een pad zonder spaties.
 • GNOME-integratie werkt niet correct in de Fedora Core 3. Gebruikers van Fedora Core 3 zullen het bestand linc-1.0.3-3.1.i386.rpm moeten downloaden en installeren. Na het installeren van deze RPM, voer het volgende commando uit in de map waar Thunderbird is geïnstalleerd (u moet hiervoor eerst schrijfrechten hebben):

  touch .autoreg

  Bij de volgende start van Thunderbird, zou GNOME-integratie correct moeten werken.

Probleemoplossing

 • Nu en dan kunnen extensies problemen voor Thunderbird veroorzaken zoals problemen met snelheid en stabiliteit. Als problemen zoals delen van de mailclient die niet werken of niet opstarten, vensters met een vreemd of vervormd uiterlijk, slechte prestaties enz., bij u voorkomen kan het zijn dat u problemen hebt met extensies of thema's. Start Thunderbird in de Veilige modus. Op Windows staat een snelkoppeling in het Startmenu; u kunt ook het commando thunderbird.exe -safe-mode te gebruiken. Op Linux, start met ./thunderbird -safe-mode en op Mac OS X:


  cd /Applications/Thunderbird.app/Contents/MacOS/

  ./thunderbird-bin -safe-mode

  In veilige modus zullen alle extensies en thema's worden uitgeschakeld. Verwijder/schakel extensies uit en start Thunderbird in normale modus. Zo kunt u zien of het probleem aan deze extensies ligt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

 1. Wat kan ik doen om te helpen?

  We hebben alle mogelijke bekendheid die we kunnen krijgen nodig. Zie het als uw missie om zo veel mogelijk vrienden, familie en collega's te overtuigen. Als je student bent, verspreid het programma op je school/universiteit. Stuur een verhaal naar Slashdot, nieuwswebsites of fora. Of verkondig het op uw blog. Massale distributie via internet is mogelijk.

 2. Waarom is er niet op mijn bericht gereageerd?

  Gebruik het forum. Het Thunderbird-team leest het regelmatig. We ontvangen heel veel berichten en daarom verliezen wij er ook wel eens enkele.

 3. Waar kan ik extensies/add-ons/thema's vinden?

  Extensies en Thema's kunnen gedownload worden via de Thunderbird Add-ons-homepage.

 4. Wie werkt er mee aan Thunderbird?

  Heel veel mensen! Zie Help->About Mozilla Thunderbird, Medewerkers voor een lijst met mensen die geholpen hebben.

 5. Waar is de broncode voor Thunderbird 2?

  Een bestand met broncode is beschikbaar als download. De laatste uitgave is beschikbaar via cvs. Specifieke broncode is beschikbaar in: "mozilla/mail", "mozilla/mailnews", "mozilla/toolkit", en "mozilla/chrome". Lees voor het ontwikkelen de buildinstructies.

Bijgedragen versies

Er worden vele gelocaliseerde (vertaalde) versies gemaakt en door Mozilla.org voor hun auteurs verspreid. Deze zijn beschikbaar via de Thunderbird 2 downloadpagina.

Bijgedragen projecten die nog niet erkend zijn als officiële vertalingen van Thunderbird 2 zijn beschikbaar via de FTP-site.

Dit zijn onofficiële uitgaven en misschien anders ingesteld dan die van Mozilla.org. Ze kunnen ook geoptimaliseerd en/of getest zijn voor specifieke platformen.

De volgende informatiebronnen zijn o.a. beschikbaar voor Thunderbird 2 (alle in het Engels):