Overleg gebruiker:Adri

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zoals al eerder met verschillende mensen besproken te hebben, wilde ik graag een subcategorie conflicterende extensies maken. Het is echter voor het eerst dat ik zoiets doe (in een wiki en zeker over een dergelijk onderwerp) dus ik zou graag wat feedback hebben. De bedoeling is dat het een wat algemeen verhaaltje wordt, waar dan weer een onderdeel onder komt te 'hangen', waar alle (of toch in ieder geval de meest voorkomende) extensieconflicten in beschreven worden. Het is mij duidelijk dat dit een neverending story wordt, dat ook nog eens goed bijgehouden moet worden. Zo'n beetje zoals Bugzilla, maar dan compacter en wat gebruiksvriendelijker beschreven (en dat dan ook nog eens in het nederlands uiteraard).

Ik heb alvast een opzetje gemaakt voor het eerste (dus algemene) begin, komt ie...


Conflicterende Extensies

Hoewel extensies een handige aanvulling op uw Mozillabrowser en -e-mailprogramma zijn, is er een mogelijkheid dat extensies conflicten veroorzaken. Variërend van een enkele extensiefunctie die niet of matig werkt, tot -in het ergste geval- een profielcrash.

  • Na een update van uw browser/e-mailprogramma zijn sommige extensies -meestal tijdelijk- niet meer compatible met de nieuwste versie. Deze problemen zijn doorgaans van tijdelijke aard aangezien vrijwel alle extensies daarna ook snel een update krijgen (voorzover ze die al niet hadden). De nieuwste versies zijn te downloaden bij The Extensions Mirror.
  • Extensies waarvan functionaliteiten elkaar overlappen kunnen in elkaars vaarwater gaan zitten. Bekende voorbeelden zijn de zogenaamde tabbladfunctie-extensies (TabMix bijvoorbeeld overlapt een groot aantal andere extensies, houdt u daar rekening mee!). Ook van extensies die de muisbewegingen beïnvloeden zijn de nodige conflicten bekend. Gebruik dus uw gezonde verstand als het aankomt op het installeren van nieuwe extensies.
  • Hoeveel extensies kun je probleemloos naast elkaar gebruiken? Dat is niet te zeggen, er zijn mensen die vele tientallen extensies volstrekt probleemloos naast elkaar gebruiken, terwijl twee extensies in theorie al de nodige problemen kunnen veroorzaken. Het is vaak vooral een zaak van: de combinatie van. Het zal duidelijk zijn dat hoe meer extensies u hebt, des te groter de kans op conflicten is, denk dus eerst na of u een extensie echt nodig hebt en nog beter: test hem eerst in een 'testprofiel'. Zo'n testprofiel is gewoon een kopie van uw standaardprofiel, maar speciaal bedoeld om extensies (en thema's!) eerst eens goed te testen. Een dergelijk testprofiel is eenvoudig aan te maken via de profielmanager, waarna u een back-up met bijv. MozBackup op dat nieuwe profiel terugzet.


Ik stel commentaar zeer op prijs, als je het niks vind, zeg het gewoon.

--Adri 10 jul 2005 23:06 (CEST)


Ik vind het een goed idee. De tekst die je hier al staan hebt, is al een zeer goed begin. Gedachtestreepjes zou ik wel proberen te vermijden. Ze worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt (meestal komma's) en het kan verwarring veroorzaken (bv -e-mailprogramma <- ziet er raar uit). Voor de rest: keep up the good work! ;-) --Ben 11 jul 2005 15:37 (CEST)

Ik vind het ook een goed idee. Alleen wil ik wel voorstellen om TabMix niet als voorbeeld te gebruiken. TBP is dan een beter voorbeeld. TabMix is er juist gekomen om al die losse tab-extensies in 1 extensie onder te brengen om zo onderlinge problemen te voorkomen. Tot die tijd was TBP de alleskunner op tab-gebied. Nou ja, bijna-alleskunner, want sommigen gebruikten daarnaast ook andere tab-extensies en daar ging het dan vaak mis. Overigens is testen in een testprofiel natuurlijk een goede aanrader, maar ik weet niet of het zo praktisch. De praktijk is dat je een extensie ziet en dat je die dan graag wilt installeren. Het is niet handig (maar wel verstandig) om dat eerst in een testprofiel te proberen. Maar een belangrijker reden vind ik dat het testen in een testprofiel geen garantie is dat de extensie ook goed samenwerkt met andere extensies die je al geinstalleerd hebt. Dan zou je al een kopie van je huidige profiel moeten maken, dat restoren naar een nieuw profiel, daarin de nieuwe extensie installeren en dan daar een tijdje mee draaien. Kortom, het klinkt me allemaal wat erg omslachtig voor als je een extensie wilt proberen. Overigens heb ik goede hoop dat met de nieuwe mechanismen voor het (de)installeren van extensies veel problemen met onbruikbare profielen verholpen zijn. Dan kun je namelijk eenvoudiger een extensie uit het profiel verwijderen. Gewoon de extensie-map uit je profiel knikkeren en bij een herstart wordt de betreffende extensie verwijdert. Dat lijkt me pas gemak. --nirwana 11 jul 2005 19:47 (CEST)


OK, bedankt alvast voor de reacties, heb er via mail ook nog één ontvangen en zal er zeker rekening mee houden. Vandaag geen tijd, maar morgenavond begin ik eraan.
--Adri 12 jul 2005 13:00 (CEST)


Martijn, ik ben me suf aan het zoeken over TBP, maar kan eigenlijk niet zo gek veel vinden. Bedoel je niet TBE (daar kun je een boek over schrijven, de extensie wordt ook niet meer onderhouden en aangeboden volgens mij)?

--Adri 22 jul 2005 00:52 (CEST)

Herstel: TBE wordt nog wel onderhouden (TheOneKEA) en aangeboden (Extensions Mirror).

--Adri 22 jul 2005 21:51 (CEST)Adri, ik zie dat je de laatste tijd veel pagina's hebt gemaakt die gaan over conflicten in en met extensies. Zeer goed. Het enige probleem is dat die pagina's nergens gereferereerd zijn. Hiermee bedoel ik dat het onmogelijk is om op die pagina's te raken als je gewoon verderklikt. Ik weet wel dat je ze op jouw persoonlijke pagina opneemt, maar dat is niet echt de bedoeling. Kan je de links misschien verwerken in het geheel? --Ben 6 aug 2005 11:20 (CEST)

Ja, ik zat er ook al een beetje mee... Had ze aanvankelijk op Conflicterende extensies staan, maar dat vond ik eigenlijk een beetje dubbel-op. Ze staan al (automatisch) geïndexeerd bij Categorie:Extensie-conflicten, vandaaruit zijn ze dus eigenlijk ook gerefereerd. Maar zeg het maar, ook een overzichtje maken bij Conflicterende extensies?

Die tip van die link aanmaken op je eigen overlegpagina had ik trouwens uit de Wikipedia.

NB: Ik realiseer me dat ik nogal wat gebroken links achterlaat, ik ga die van de week opvullen. Maar jij mag het ook. :)

--Adri 6 aug 2005 13:09 (CEST)


en weg --Adri 6 aug 2005 23:28 (CEST)

Mooi zo. :-) --Ben 9 aug 2005 10:17 (CEST)Nu merk ik dat je enkele screenshots geüpload hebt met de naam ssXX, waar XX staat voor een nummer. Is het misschien mogelijk een meer omschrijvende titel te geven aan de afbeeldingen? Anders is het achter onduidelijk waar die afbeelding juist voor staat. Voor de rest doe je het zeer goed. Keep up the good work!! :-) --Ben 9 aug 2005 10:17 (CEST)


OK, zal er de volgende keer rekening mee houden.
--Adri 9 aug 2005 14:03 (CEST)