mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap


Actuele aanvullende informatie - Thunderbird 0.6

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële release notes.

Thunderbird is een uitgebreid e-mailprogramma en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Meer informatie over Thunderbird en meer informatie over de Nederlandse vertaling van Thunderbird.

Gegeven de rijpheid van van de onderliggende Mozilla-code is Thunderbird al zeer bruikbaar. Het is echter nog een technologisch voorproefje en kan dus nog fouten bevatten. Bekijk de licentieovereenkomst voor meer informatie.

Deze aanvullende informatie omvat de volgende onderwerpen:

Gelieve deze aanvullende informatie en de instructies voor het melden van bugs (fouten in computerprogramma's) te lezen, alvorens een bug te melden in Bugzilla. We horen graag uw feedback over Thunderbird. Kom langs op het Mozilla Thunderbird support forum, aangeboden door MozillaZine of het Nederlandstalige Thunderbird-forum aangeboden door MozBrowser.

Wat is er nieuw

Dit zijn de hoogtepunten van deze Thunderbird versie:

Installatieprogramma voor Windows
Met het installatieprogramma dat nu met Thunderbird wordt geleverd, is het gemakkelijker dan ooit tevoren om met Thunderbird aan de slag te gaan!
Nieuw standaard thema voor MacOS X
Het nieuwe Pinstripe thema past in het uiterlijk van MacOS X.
Verbeterde bescherming tegen ongewenste e-mail
Het algoritme van de adaptieve ongewenste-berichtenfilter is grotendeels opnieuw ontworpen. Hierdoor leert het filter sneller en houdt het meer spam tegen.
Nieuw beeldmerk
Thunderbird heeft een nieuw logo met bijbehorende ondersteunende illustraties! Met dank aan het werk van het Mozilla Visual Indentity team.
Andere nieuwe functies...

IMAP gebruikers kunnen nu gebruik maken van het IMAP IDLE commando. Met dit commando kan de e-mailserver een notificatie naar de gebruiker sturen zodra een nieuw e-mailbericht is ontvangen.

Thunderbird ondersteund berichtenfilters voor nieuwsgroepen die van toepassing zijn op alle nieuwsgroepen op een server.

Thunderbird ondersteund Secure Password Authentication met behulp van een nieuw cross-platform NTLM authenticatie mechanisme voor IMAP, POP3 en SMTP.

Berichtenfilters kunnen e-mail markeren als ongewenst bericht.

Offline ondersteuning (=zonder actieve internetverbinding) is een optie tijdens de installatie en wordt niet langer gezien als een extensie die aprt moet worden gedownload.

De DOM Inspector is een optionele component (voor makers van thema's) tijdens de installatie onder Windows.

Via Extra > Opties > Opstellen > HTML opties is het mogelijk om voor het opstellen van HTML berichten standaard opties te kiezen, zoals lettertype, lettergrootte en kleur.

Bijlagen kunnen worden geopend direct vanuit het opstelvenster om hun inhoud te controleren voor het verzenden.

Ondersteuning voor meerdere identiteiten per e-mailaccount. Dit maakt het gemakkelijker om te werken met meerdere e-mailadressen die in dezelfde e-mailaccount terecht komen. Lees meer over hoe dit moet worden ingesteld.

Recent opgeloste bugs

Indien een fout optreed bij het het kopieren van een bericht naar een online Verzonden berichten map, vraagt Thunderbird of het opnieuw moet worden geprobeerd.

0.6 voor Windows bevat enkele verbeteringen voor Simple MAPI. Hiermee is het mogelijk om te werken met een oudere versie van Microsoft Office.

Het plakken van spreadsheet data uit OpenOffice.org in een HTML bericht, resulteert niet meer in willekeurige HTML rotzooi voor de eigenlijke spreadsheet data.

Een aantal situaties waarin het vebinding met een LDAP server open bleef staan bij gebruik van LDAP-automatisch-complementeren en zoeken in LDAP directories zijn verholpen.

Gedrag van Bron bekijken is verbetert.

E-mailnotificaties voor POP3 berichten die zijn gemakerkeerd als verwijderd of gemarkeerd als gelezen door een berichtenfilter komen niet meer voor.

De "Markeer alles als gelezen" sneltoets werkt nu ook onder Linux GTK2.

Systeemeisen

Controleer voor het installeren of uw computer voldoet aan de systeemeisen.

Downloaden, installeren en deïnstalleren

Upgraden

Installeer Mozilla Thunderbird niet in een map met de programmabestanden van een vorige versie. Het overschrijven van bestanden van een vorige uitgave zal zeker voor problemen zorgen. Om de map van een vorige installatie te gebruiken, moet deze worden verwijderd en opnieuw aangemaakt, leeggemaakt, veplaatst of hernoemd. Meld geen bugs in Bugzilla indien deze stap is genegeerd.

De programmamap bevat geen profielinformatie; alle bestaande accounts, accountinstellingen, opties, e-mail- en nieuwsberichten blijven intact. Het is niet nodig om veranderingen aan te brengen in uw profiel voor het correct functioneren.

Thunderbird downloaden

Mozilla Europe biedt Nederlandstalige versies aan voor Windows, Linux en Mac OS X. Kijk voor de originele Engelstalige versies naar de officiële Release Notes.

Thunderbird installeren

Volg nadat Thunderbird is gedownload de volgende instructies om Thunderbird te installeren:

Mozilla Thunderbird maakt zijn eigen gebruikersprofiel als deze nog niet bestaat en laat bestaande profielen van de Mozilla Suite met rust.

Windows

Dubbelklik op het ThunderbirdSetup-0.8-nlNL.exe installatieprogramma om de installatie te starten.

Mac OS X

Dubbelklik op de Compressed Disk Image van Thunderbird om deze te mounten. Het kan zijn dat de browser deze reeds heeft uitgepakt en gemount. Dubbelklik op de Thunderbird 0.8 Disk Image en sleep het Thunderbird programma op de harde schijf. Sleep indien gewenst het icoontje naar de Dock.

Andere besturingssystemen

Pak het gecomprimeerde archief uit en start thunderbird

Thunderbird deïnstalleren

Volg de volgende instructies om Thunderbird te verwijderen:

Windows

Kies vanuit het Start menu, voor het Configuratiescherm en dubbelklik op Software. Zoek "Mozilla Thunderbird (0.7)" in de lijst en klik op Wijzigen/Verwijderen om de deïnstallatie te starten.

Mac OS X

Sleep het Thunderbird programma naar de prullenbak.

Andere besturingssystemen

Verwijder de thunderbird map.

Bekende problemen

Dit is een lijst met de meest zichtbare bekende problemen in Thunderbird 0.7. Meld geen bugs in Bugzilla over deze problemen. Bekijk deze lijst voor het melden van bugs over nieuwe problemen (deze lijst wordt up-to-date gehouden).

  • Belangrijk Als je een vorige versie van Thunderbird hebt gebruikt en thema's OF extensie hebt geïnstalleerd, zal Thunderbird NIET correct werken. Zoek je profielmap op. Daarin bevind zich een submap genaamd chrome. Verwijder alles uit chrome. Dit heeft geen invloed op uw e-maildata of voorkeuren. U moet 0.6 compatibele versies van alle thema's/extensies opnieuw installeren.
  • Voor de beste resultaten met het ongewenste-berichtenfilter is het aanbevolen om het filter helemaal opnieuw te trainen. Extra > Ongewenste-berichtenfilters instellen... > Zelflerende filters > Reset trainingsdata. Let er op om net zoveel gewenste als ongewenste berichten te trainen. Een paar honderd van ieder is aanbevolen.
  • Linux: Thunderbird stuurt browser links door naar de juiste standaard browser. Lees meer over hoe dit te configureren.
  • HTTP Proxy Authentication en Thunderbird. Als uw netwerk gebruik maakt van proxy authentication voor HTTP laat Thunderbird geen verificatievenster zien. Hierdoor kan Thunderbird geen http-delen ophalen via de proxy.
  • 0.6 gebruikt standaard LDAP versie 3. Als je gebruik maakt van een oude LDAP server die LDAPv2 gebruikt, krijg je de volgende foutmelding: "initialization failed, error code 2: protocol error". Het gebruik van versie 2 kan worden afgedwongen door handmatig de volgende instelling in te voeren in user.js bij je LDAP directory: user_pref("ldap_2.servers.**servernaam**.protocolVersion", "2");
  • Standaard heeft Thunderbird alleen een Engels woordenboek. Lees de installatie instructies om een niet-Engels woordenboek toe te voegen. (Opmerking van de vertaler: het Nederlandse installatieprogramma heeft standaard ook een Nederlands woordenboek)
  • De optie om het ongewenste-berichtenfilter te activeren lijkt van toepassing te zijn op alle accounts (Extra > Ongewenste-berichtenfilter instellen... > Zelflerende filters). Het is echter een optie die voor iedere account apart moet worden ingesteld. Om deze optie in te schakelen voor een bepaalde account: kies de account in het 'Account:' uitklapmenu op het Instellingen paneel. Ga dan naar het 'Zelflerende filters' paneel en stel de optie in. Herhaal dit voor iedere account indien nodig.
  • Profielen van de Mozilla Suite worden op dit moment niet automatisch geconverteerd naar Thunderbird. Het is mogelijk om uw Mozilla profiel handmatig te converteren.
  • Het standaard thema is bijna klaar. Er zijn nog steeds een paar icoontjes van het Classic thema. Rapporteer geen bugs over icoontjes die niet zijn omgezet naar het nieuwe thema.
  • De instelling mailnews.reply_header_authorwrote preference accepteer niet langer HTML. Het is een unicode instelling en met behulp van een UTF-8 editor kunnen internationale karakters worden gebruikt.

Gebruikersondersteuning en feedback

Er zijn verschillende uitstekende bronnen, verzorgd door leden van de Mozilla Thunderbird gemeenschap, om gebruikers te ondersteunen en om feedback te verzamelen: