mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap


Actuele aanvullende informatie - Thunderbird 0.7

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële release notes.

Thunderbird is een uitgebreid e-mailprogramma en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Meer informatie over Thunderbird en meer informatie over de Nederlandse vertaling van Thunderbird.

Gegeven de rijpheid van van de onderliggende Mozilla-code is Thunderbird al zeer bruikbaar. Het is echter nog een technologisch voorproefje en kan dus nog fouten bevatten. Bekijk de licentieovereenkomst voor meer informatie.

Deze aanvullende informatie omvat de volgende onderwerpen:

Gelieve deze aanvullende informatie en de instructies voor het melden van bugs (fouten in computerprogramma's) te lezen, alvorens een bug te melden in Bugzilla. We horen graag uw feedback over Thunderbird. Kom langs op het Mozilla Thunderbird support forum, aangeboden door MozillaZine of het Nederlandstalige Thunderbird-forum aangeboden door MozBrowser.

Wat is er nieuw

Dit zijn de hoogtepunten van deze Thunderbird versie:

Kleiner en sneller
Het Windows installatieprogramma is nu slechts 5.9MB groot. Significante snelheidsverhoging onder Windows, Linux en Mac OS X!
Nieuwe thema- en extensiebeheerder
Biedt een eenvoudige en veilige manier voor het beheren en verwijderen van de vele add-ons (uitbreidingen) die Thunderbird onderscheiden van andere e-mailprogramma's.
Crash-analyse (Talkback)
Help ons en daarmee uzelf! Integratie met Mozilla Talkback maakt het gemakkelijk voor gebruikers om een crash-rapport in te sturen. Dit maakt het voor ons gemakkelijk om Thunderbirds meest voorkomende crashes op te sporen.
Andere nieuwe functies...

Nieuwe gebruikersinterface voor het weergeven van vCards.

Gekleurde geciteerde tekst voor stukken aangehaald uit vorige berichten.

Thunderbird heeft nu een interface voor het aanmaken van meerdere identiteiten per account. Dit is gemakkelijk als uw meerdere e-mailadressen heeft waarvan de e-mail in dezelfde e-mailbox terecht komt.

Recent opgeloste bugs

Mac OS X: Thunderbird blijft niet meer hangen als de computer ontwaakt uit de slaapmodus.

Mac OS X: Als er geen Thunderbird-vensters zijn geopend, word het belangrijkste Thunderbird-venster geopend bij een klik in de Dock

Zo nu en dan bleef Thunderbird hangen bij het lezen van e-mail via IMAP over SSL.

Thunderbird kan nu omgaan met mailto links met echte spaties in het onderwerp.

En nog vele andere opgeloste bugs.

Systeemeisen

Controleer voor het installeren of uw computer voldoet aan de systeemeisen.

Downloaden, installeren en deïnstalleren

Upgraden

Installeer Mozilla Thunderbird niet in een map met de programmabestanden van een vorige versie. Het overschrijven van bestanden van een vorige uitgave zal zeker voor problemen zorgen. Om de map van een vorige installatie te gebruiken, moet deze worden verwijderd en opnieuw aangemaakt, leeggemaakt, veplaatst of hernoemd. Meld geen bugs in Bugzilla indien deze stap is genegeerd.

De programmamap bevat geen profielinformatie; alle bestaande accounts, accountinstellingen, opties, e-mail- en nieuwsberichten blijven intact. Het is niet nodig om veranderingen aan te brengen in uw profiel voor het correct functioneren.

Thunderbird downloaden

Mozilla Europe biedt Nederlandstalige versies aan voor Windows, Linux en Mac OS X. Kijk voor de originele Engelstalige versies naar de officiële Release Notes.

Thunderbird installeren

Volg nadat Thunderbird is gedownload de volgende instructies om Thunderbird te installeren:

Mozilla Thunderbird maakt zijn eigen gebruikersprofiel als deze nog niet bestaat en laat bestaande profielen van de Mozilla Suite met rust.

Windows

Dubbelklik op het ThunderbirdSetup-0.8-nlNL.exe installatieprogramma om de installatie te starten.

Mac OS X

Dubbelklik op de Compressed Disk Image van Thunderbird om deze te mounten. Het kan zijn dat de browser deze reeds heeft uitgepakt en gemount. Dubbelklik op de Thunderbird 0.8 Disk Image en sleep het Thunderbird programma op de harde schijf. Sleep indien gewenst het icoontje naar de Dock.

Andere besturingssystemen

Pak het gecomprimeerde archief uit en start thunderbird

Thunderbird deïnstalleren

Volg de volgende instructies om Thunderbird te verwijderen:

Windows

Kies vanuit het Start menu, voor het Configuratiescherm en dubbelklik op Software. Zoek "Mozilla Thunderbird (0.7)" in de lijst en klik op Wijzigen/Verwijderen om de deïnstallatie te starten.

Mac OS X

Sleep het Thunderbird programma naar de prullenbak.

Andere besturingssystemen

Verwijder de thunderbird map.

Bekende problemen

Dit is een lijst met de meest zichtbare bekende problemen in Thunderbird 0.7. Meld geen bugs in Bugzilla over deze problemen. Bekijk deze lijst voor het melden van bugs over nieuwe problemen (deze lijst wordt up-to-date gehouden).

  • Na het upgraden naar 0.7 komen sommige gebruikers vast te zitten in de offline-modus. Berichten gaan naar de Niet-verzonden-berichtenmap en het E-mail ophalen commando werkt niet. Indien de offline-extensie bij de installatie is meegeïnstalleerd, kan de offline-indicator in de statusbalk worden gebruikt om weer online te gaan. Of verwijder de network.online voorkeur uit het prefs.js bestand in de profielmap.
  • Het kan voor Windows-gebruikers noodzakelijk zijn om hun computer te herstarten na de upgrade naar 0.7. Dit is het geval als nieuwe e-mail indicator niet correct verschijnt in het systeemvak.
  • Als Thunderbird 0.7 is geplaatst op een locatie met gelimiteerde toegangsrechten, moet het eerst gestart worden door een gebruiker met toegang tot die locatie, zodat alle initiële opstartbestanden worden aangemaakt. Er kunnen nog steeds problemen optreden als een gebruiker met gelimiteerde toegangsrechten Thunderbird de eerste keer opstart, omdat deze bestanden dan niet correct worden aangemaakt. Thunderbird kan dan in een oneindige herstartlus terecht komen. Dit probleem zal worden verholpen in een toekomstige versie.
  • Linux: Thunderbird stuurt op de juiste manier browser-URLs naar de standaard browser. Lees meer over hoe dit kan worden ingesteld.
  • HTTP Proxy Authenticatie en Thunderbird. Als het lokale netwerk gebruikt maak van authenticatie voor HTTP geeft Thunderbird geen authenticatievenster weer. Hierdoor worden geen http-onderdelen opgehaald via de proxy.
  • Standaard worden alleen de woordenboeken Nederlands en Engels meegeleverd. Lees de installatieinstructies om andere talen toe te voegen.
  • De optie om het adaptieve ongewenste-berichtenfilter te activeren lijkt van toepassing te zijn op alle accounts (Extra > Ongewenste-berichtenfilter instellen... > Zelflerende filters). Het is echter een functie die voor iedere account apart moet worden ingesteld. Om deze functie voor een bepaalde account in te stellen: kies de account in het 'Account:' uitklapmenu op het Instellingen paneel. Ga dan naar het 'Zelflerende filters' paneel en stel het filter in. Herhaal dit indien nodig voor iedere account.
  • De profielen van de Mozilla App-Suite worden op dit moment nog niet omgezet naar Thunderbird. Het is mogelijk om een Mozilla-profiel handmatig om te zetten.
  • Het standaardthema is bijna gereed. Maar er zijn nog enkele Classic-thema icoontjes in de gebruikersinterface. Meld geen bugs over icoontjes die niet zijn omgezet naar het nieuwe thema.
  • Sommige gebruikers hebben problemen met de standaard karaktercodering voor uitgaande e-mail.

Gebruikersondersteuning en feedback

Er zijn verschillende uitstekende bronnen, verzorgd door leden van de Mozilla Thunderbird gemeenschap, om gebruikers te ondersteunen en om feedback te verzamelen: