mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap


Actuele aanvullende informatie - Thunderbird 0.8

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële release notes.

Thunderbird is een uitgebreid e-mailprogramma en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Kijk hier voor meer informatie over Thunderbird. En hier voor meer informatie over de Nederlandse vertaling van Thunderbird.

Gegeven de rijpheid van van de onderliggende Mozilla-code is Thunderbird al zeer bruikbaar. Het is echter nog een Technology Preview en kan dus nog fouten bevatten. Bekijk de licentieovereenkomst voor meer informatie.

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële release notes.

Thunderbird is een uitgebreid e-mailprogramma en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Meer informatie over Thunderbird en meer informatie over de Nederlandse vertaling van Thunderbird.

Gegeven de rijpheid van van de onderliggende Mozilla-code is Thunderbird al zeer bruikbaar. Het is echter nog een technologisch voorproefje en kan dus nog fouten bevatten. Bekijk de licentieovereenkomst voor meer informatie.

Deze aanvullende informatie omvat de volgende onderwerpen:

Gelieve deze aanvullende informatie en de instructies voor het melden van bugs (fouten in computerprogramma's) te lezen, alvorens een bug te melden in Bugzilla. We horen graag uw feedback over Thunderbird. Kom langs op het Mozilla Thunderbird support forum, aangeboden door MozillaZine of het Nederlandstalige Thunderbird-forum aangeboden door MozBrowser.

Wat is er nieuw

Dit zijn de hoogtepunten van deze Thunderbird versie:

Globaal postvak IN
POP3-gebruikers kunnen nu alle POP3-accounts samenvoegen tot één globaal postvak IN onder Lokale mappen.
Uitgebreide overstapmogelijkheden
Omschakelen naar Thunderbird is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Thunderbird kan nu alle e-maildata, inclusief instellingen, e-mailmappen en adresboeken, importeren vanuit veelgebruikte e-mailprogramma's als Mozilla 1.x Suite, Outlook Express, Outlook en Eudora.
RSS integratie
Thunderbird heeft nu een ingebouwde RSS-lezer. Hiermee is het eenvoudig om je te abonneren op nieuwssites en weblogs die RSS ondersteunen.
Verbeterde pricavybescherming
Om u te helpen uw privacy te beschermen, blokkeert Thunderbird nu automatisch internetafbeeldingen in berichten van onbekende afzenders.
Verbeterde snelzoekfunctie
Thunderbird maakt het beheren van uw e-mail nu nog gemakkelijker. Het snelzoekveld ondersteund nu veel verschillende zoekcriteria, zoals het doorzoeken van de berichttekst. Ook is het mogelijk om de zoektermen te markeren in de tekst van het bericht.
Andere nieuwe mogelijkheden

Ondersteuning voor het versleuteld opslaan van de wachtwoorden van uw e-mailaccounts met behulp van één master-wachtwoord.

Gebuikers van Linux Gnome kunnen Thunderbird nu instellen als standaard e-mailprogramma (Extra > Opties > Algemeen).

Indien het netwerk gebruik maakt van proxy-authenticatie voor HTTP vraagt Thunderbird nu om uw proxy-authenticatie. Voorheen kreeg men geen verbinding zonder enige foutmelding.

Vele opgeloste bugs!

Systeemeisen

Controleer voor het installeren of uw computer voldoet aan de systeemeisen.

Downloaden, installeren en deïnstalleren

Upgraden

Installeer Mozilla Thunderbird niet in een map met de programmabestanden van een vorige versie. Het overschrijven van bestanden van een vorige uitgave zal zeker voor problemen zorgen. Om de map van een vorige installatie te gebruiken, moet deze worden verwijderd en opnieuw aangemaakt, leeggemaakt, veplaatst of hernoemd. Meld geen bugs in Bugzilla indien deze stap is genegeerd.

De programmamap bevat geen profielinformatie; alle bestaande accounts, accountinstellingen, opties, e-mail- en nieuwsberichten blijven intact. Het is niet nodig om veranderingen aan te brengen in uw profiel voor het correct functioneren.

Thunderbird downloaden

Mozilla Europe biedt Nederlandstalige versies aan voor Windows, Linux en Mac OS X. Kijk voor de originele Engelstalige versies naar de officiële Release Notes.

Thunderbird installeren

Volg nadat Thunderbird is gedownload de volgende instructies om Thunderbird te installeren:

Mozilla Thunderbird maakt zijn eigen gebruikersprofiel als deze nog niet bestaat en laat bestaande profielen van de Mozilla Suite met rust.

Windows

Dubbelklik op het ThunderbirdSetup-0.8-nlNL.exe installatieprogramma om de installatie te starten.

Mac OS X

Dubbelklik op de Compressed Disk Image van Thunderbird om deze te mounten. Het kan zijn dat de browser deze reeds heeft uitgepakt en gemount. Dubbelklik op de Thunderbird 0.8 Disk Image en sleep het Thunderbird programma op de harde schijf. Sleep indien gewenst het icoontje naar de Dock.

Andere besturingssystemen

Pak het gecomprimeerde archief uit en start thunderbird

Thunderbird deïnstalleren

Volg de volgende instructies om Thunderbird te verwijderen:

Windows

Kies vanuit het Start menu, voor het Configuratiescherm en dubbelklik op Software. Zoek "Mozilla Thunderbird (0.8)" in de lijst en klik op Wijzigen/Verwijderen om de deïnstallatie te starten.

Mac OS X

Sleep het Thunderbird programma naar de prullenbak.

Andere besturingssystemen

Verwijder de thunderbird map.

Bekende problemen

Dit is een lijst met de meest zichtbare bekende problemen in Thunderbird 0.8. Meld geen bugs in Bugzilla over deze problemen. Bekijk deze lijst voor het melden van bugs over nieuwe problemen (deze lijst wordt up-to-date gehouden).

  • Als Thunderbird 0.8 is geplaatst op een lokatie met gelimiteerde toegangsrechten, moet het eerst gestart worden door een gebruiker met toegang tot die locatie, zodat alle initiële opstartbestanden worden aangemaakt. Er kunnen problemen optreden als een gebruiker met gelimiteerde toegangsrechten Thunderbird de eerste keer opstart omdat deze bestanden dan niet correct worden aangemaakt. Thunderbird kan dan in een oneindige herstartlus terecht komen. Dit probleem zal worden verholpen in een toekomstige versie.
  • De RSS-lezer werkt niet als de RSS-feed een gebruikersnaam en wachtwoord nodig heeft.
  • Het is niet mogelijk om meer dan één RSS-account aan te maken via de accountinstellingen.
  • Gebruik het venster van RSS-abonnementen om mappen te verwijderen die RSS-feeds bevatten onder Linux en Mac OS X. Windows gebruikers kunnen de map direct vanuit het mappenpaneel in het hoofdvenster.
  • Linux: Thunderbird stuurt browser-URLs niet op de juiste manier naar de standaardbrowser. Lees meer over hoe dit kan worden ingesteld.
  • Standaard worden alleen de woordenboeken Nederlands en Engels meegeleverd. Lees de installatie-instructies om andere talen toe te voegen.
  • De optie om het adaptieve ongewenste-berichtenfilter te activeren lijkt van toepassing te zijn op alle accounts (Extra > Ongewenste-berichtenfilter instellen... > Zelflerende filters). Het is echter een functie die voor iedere account apart moet worden ingesteld. Om deze functie voor een bepaalde account in te stellen: kies de account in het 'Account:' uitklapmenu op het Instellingen paneel. Ga dan naar het 'Zelflerende filters' paneel en stel het filter in. Herhaal dit indien nodig voor iedere account.
  • Het standaardthema is bijna gereed. Maar er zijn nog enkele Classic-thema icoontjes in de gebruikersinterface. Meld geen bugs over icoontjes die niet zijn omgezet naar het nieuwe thema.

Gebruikersondersteuning en feedback

Er zijn verschillende uitstekende bronnen, verzorgd door leden van de Mozilla Thunderbird gemeenschap, om gebruikers te ondersteunen en om feedback te verzamelen: