mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap


Actuele aanvullende informatie - Thunderbird 0.9

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële release notes.

Thunderbird is een uitgebreid e-mailprogramma en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Meer informatie over Thunderbird en meer informatie over de Nederlandse vertaling van Thunderbird.

Gegeven de rijpheid van van de onderliggende Mozilla-code is Thunderbird al zeer bruikbaar. Het is echter nog een technologisch voorproefje en kan dus nog fouten bevatten. Bekijk de licentieovereenkomst voor meer informatie.

Deze aanvullende informatie omvat de volgende onderwerpen: wat is er nieuw, download- en installatie-instructies, bekende problemen en Gebruikersondersteuning en feedback

Gelieve deze aanvullende informatie en de instructies voor het melden van bugs (fouten in computerprogramma's) te lezen, alvorens een bug te melden in Bugzilla. We horen graag uw feedback over Thunderbird. Kom langs op het Mozilla Thunderbird support forum, aangeboden door MozillaZine of het Nederlandstalige Thunderbird-forum aangeboden door MozBrowser.

Wat is er nieuw

Dit zijn de hoogtepunten van deze Thunderbird versie:

Virtuele mappen

Virtuele mappen geven berichten weer op basis van een aantal zoekcriteria. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een virtuele map te maken met alle berichten die een bepaalde afzender hebben en niet ouder zijn dan 30 dagen. De berichten kunnen verspreid zijn over meedere mappen en submappen. Het is dus niet meer nodig om een aparte map aan te maken en deze met behulp van filters te vullen met (kopieën van) deze berichten.

Berichten groeperen

Het is nu mogelijk om berichten te groeperen op eigenschappen als datum, afzender, prioriteit of een willekeurige label. Een map kan bijvoorbeeld zijn
gegroepeerd naar datum. In deze map zijn de berichten dan verdeeld in de groepen: vandaag, gisteren, afgelopen week, etc. (Beeld > Sorteren op > Gegroepeerd naar soort)

Andere nieuwe mogelijkheden

Berichten met bijlagen worden nu direct als zodanig weergegeven in de berichtenlijst en niet meer pas als het bericht wordt weergegeven.

Verbeteringen aan het globale postvak IN voor POP3-gebruikers.

De (in 0.8 geïntroduceerde) snelzoekbalk heeft nu een knopje als er een zoektekst in de balk staat, waarmee de zoektekst kan worden gewist.

Een gebruiker kon de lokatie van de lokale mappen niet aanpassen, dit is nu gerepareerd. Dit was een oude bug die in 0.8 was teruggekeerd.

Verbeterde offline-ondersteuning, omvat reparaties voor veel voorkomende offline-gerelateerde problemen.

Verbeterde privacybescherming blokkeert afbeeldingen van internet in berichten van afzenders die niet in je adresboek staan.

Lange bestandsnamen van bijlagen worden niet meer afgekapt in het berichtenvenster.

Een groot aantal gerepareerde bugs!

Systeemeisen

Controleer voor het installeren of uw computer voldoet aan de systeemeisen.

Thunderbird downloaden

Mozilla Europe biedt Nederlandstalige versies aan voor Windows, Linux en Mac OS X. Kijk voor de originele Engelstalige versies naar de officiële Release Notes.

Ingezonden versies

(Dit zijn onofficiële versies en kunnen anders zijn geconfigureerd dan de mozilla.org-versies. Deze kunnen zijn geoptimaliseerd voor en getest op specifieke systemen. Kijk hieronder voor meer informatie.)

Vertaalde versies

Ingezonden door vrijwilligers van het MLP):

Thunderbird installeren

Volg nadat Thunderbird is gedownload de volgende instructies om Thunderbird te installeren:

Mozilla Thunderbird maakt zijn eigen gebruikersprofiel als deze nog niet bestaat. Indien u eerder de Mozilla Suite heeft geïnstalleerd, laat Thunderbird de Mozilla Suite-profielen met rust.

Windows

Dubbelklik op het ThunderbirdSetup-0.9-nlNL.exe installatieprogramma om de installatie te starten.

Mac OS X

Dubbelklik op de Compressed Disk Image van Thunderbird om deze te mounten. Het kan zijn dat de browser deze reeds heeft uitgepakt en gemount. Dubbelklik op de Thunderbird 0.8 Disk Image en sleep het Thunderbird programma op de harde schijf. Sleep indien gewenst het icoontje naar de Dock.

Andere besturingssystemen

Pak het gecomprimeerde archief uit en start thunderbird

Thunderbird deïnstalleren

Volg de volgende instructies om Thunderbird te verwijderen:

Windows

Kies vanuit het Start menu, voor het Configuratiescherm en dubbelklik op Software. Zoek "Mozilla Thunderbird (0.9.)" in de lijst en klik op Wijzigen/Verwijderen om de deïnstallatie te starten.

Mac OS X

Sleep het Thunderbird programma naar de prullenbak.

Andere besturingssystemen

Verwijder de thunderbird map.

Bekende problemen

Dit is een lijst met de meest zichtbare bekende problemen in Thunderbird 0.9. Meld geen bugs in Bugzilla over deze problemen. Bekijk deze lijst voor het melden van bugs over nieuwe problemen (deze lijst wordt up-to-date gehouden).

  • Als Thunderbird 0.9 is geïnstalleerd op een lokatie met gelimiteerde toegangsrechten, moet het eerst gestart worden door een gebruiker met toegang tot die lokatie, zodat alle initiële opstartbestanden worden aangemaakt. Er kunnen problemen optreden als een gebruiker met gelimiteerde toegangsrechten Thunderbird de eerste keer opstart, omdat deze bestanden dan niet mogen worden aangemaakt. Thunderbird kan dan in een oneindige herstartlus terecht komen. Dit probleem zal worden verholpen in een toekomstige versie.
  • De RSS-lezer werkt niet als de RSS-feed een gebruikersnaam en wachtwoord nodig heeft.
  • Het is niet mogelijk om meer dan één RSS-account aan te maken via de accountinstellingen.
  • Linux: Thunderbird stuurt browser-URLs niet op de juiste manier naar de standaardbrowser. Lees meer over hoe dit kan worden opgelost.
  • Standaard worden alleen de woordenboeken Nederlands en Engels meegeleverd. Lees de installatieinstructies om andere talen toe te voegen.
  • Windows-gebruikers kunnen hun adresboek synchoniseren met een Palm met behulp van de Palm Sync extensie voor Thunderbird. Sla het bestand eerst lokaal op en installeer het vervolgens vanuit het extensievenster in Thunderbird. De extensie komt niet in de lijst met geïnstalleerde extensies te staan. Om de extensie te activeren moet Thunderbird worden herstart na het installeren van de extensie.
  • De optie om het adaptieve ongewenste-berichtenfilter te activeren lijkt van toepassing te zijn op alle accounts (Extra > Ongewenste-berichtenfilter instellen... > Zelflerende filters). Het is echter een functie die voor iedere account apart moet worden ingesteld. Om deze functie voor een bepaalde account in te stellen: kies de account in het 'Account:' uitklapmenu op het Instellingen paneel. Ga dan naar het 'Zelflerende filters' paneel en stel het filter in. Herhaal dit indien nodig voor iedere account.
  • Het standaardthema is bijna gereed. Maar er zijn nog enkele Classic-thema icoontjes in de gebruikersinterface. Meld geen bugs over icoontjes die niet zijn omgezet naar het nieuwe thema.

Gebruikersondersteuning en feedback

Er zijn verschillende uitstekende bronnen, verzorgd door leden van de Mozilla Thunderbird gemeenschap, om gebruikers te ondersteunen en om feedback te verzamelen: