mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap

Thunderbird is een uitgebreide e-mail-, RSS- en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Kijk hier voor meer informatie over Thunderbird.

Deze aanvullende informatie omvat de volgende onderwerpen:
wat is er nieuw, download- en installatie-instructies, bekende problemen en gebruikersondersteuning en feedback.
Gelieve deze aanvullende informatie en de instructies voor het melden van bugs (fouten in computerprogramma's) te lezen, alvorens een bug te melden in Bugzilla.

We horen graag uw feedback over Thunderbird. Kom langs op het Mozilla Thunderbird support forum, aangeboden door MozillaZine of het Nederlandstalige Thunderbird-forum aangeboden door MozBrowser.

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële Engelstalige release notes

Wat is er nieuw in Thunderbird 1.5.0.7

Thunderbird 1.5.0.5 verzorgt stabiliteits en beveiligings verbeteringen die onderdeel zijn van het voortdurende programma om een veiliger e-mail ervaring voor onze gebruikers te verzorgen. We raden alle gebruikers aan om deze laatste versie te installeren.

Hier is wat er nieuw is in Thunderbird 1.5.0.7:

The Rumbling Edge heeft een meer gedetailleerde list van herkenbare bug fixes.

Uitgave datum: 14 september, 2006

Downloaden en installeren

Systeemeisen

Controleer voor het installeren of uw computer voldoet aan de systeemeisen. Vanaf 1.5 moeten MacOSX-gebruikers beschikken over Mac OS X 10.2 of hoger.

Thunderbird 1.5.0.7 downloaden

De Mozilla Foundation biedt Thunderbird aan voor Windows, Linux en Mac OS X.

Windows: Installatieprogramma

Linux: GTK2+ XFT (geen installatieprogramma)

Mac OS X: Compressed Disk Image

Kijk voor andere besturingssystemen en talen die niet door Mozilla.org worden aangeboden, in de sectie "Ingezonden versies" onderaan deze pagina.


Thunderbird installeren

Volg nadat Thunderbird is gedownload de volgende instructies om Thunderbird te installeren:

Windows

Dubbelklik op het Thunderbird Setup 1.5.0.7.exe installatieprogramma om de installatie te starten.

MacOS X

Nadat Thunderbird 1.5.0.7
.dmg
is gedownload, dubbelklik op het Thunderbird Disk Image om deze te openen in de Finder en sleep het Thunderbird-programma naar de harde schijf. Sleep indien gewenst het icoontje naar de Dock.

Other Platforms

Pak het gecomprimeerde archief uit en start thunderbird


Thunderbird deïnstalleren

Volg de volgende instructies om Thunderbird te deïnstalleren:

Windows

Kies in het Start-menu voor Configuratiescherm. Kies daarna in het configuratiescherm voor Software. Selecteer "Mozilla Thunderbird (1.5.0.7)" in de lijst en klik "Verwijderen".

MacOS X

Sleep de Thunderbird-applicatie naar de prullenbak.

Others

Verwijder de thunderbird-map.

Deze instructies laten de profielmap ongemoeid voor als u Thunderbird in de toekomst opnieuw installeert. Als u de profielmap wil verwijderen, kunt u eenvoudig de hieronder beschreven profielmap verwijderen. Let op, door het verwijderen van deze map, verwijdert u al uw bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden, instellingen en andere informatie. Als u Thunderbird dan later opnieuw installeert, begint u met een compleet nieuw profiel.

Overige informatie

Profielmap

Thunderbird slaat uw gebruikersinformatie op, op een van de volgende
locaties:

Windows 2000, XP Documents and Settings\<Gebruikersnaam>\Application Data\Mozilla Thunderbird
Windows NT WINNT\Profiles\<Gebruikersnaam>\Application Data\Mozilla Thunderbird
Windows 98, ME Windows\Application Data\Mozilla Thunderbird
MacOS X ~/Library/Thunderbird
Linux and Unix systems ~/.thunderbird

Bekende problemen

Deze lijst omvat de belangrijkste bekende problemen met Thunderbird 1.5.0.7. Lees deze lijst goed door, voordat u nieuwe bugs meldt. Deze lijst wordt up-to-date gehouden, houd deze lijst dus in de gaten.

Extensies en thema's

Er kunnen problemen optreden met het nieuwe extensiecompatibiliteit- en updatemechanisme. Er zijn eenvoudige oplossing voor de bekende drie problemen hiermee.

 • Als na het draaien van het installatieprogramma van Thunderbird 1.5.0.7 de extensiecompatibiliteit en updatewizard niet verschijnt, gaat u naar de extensiebeheerde en start handmatig de controle op updates.
 • Als de extensiecompitibiliteit en updatewizard wel verschijnt, maar niet helemaal wordt afgerond, probeer eerst een ander venster te activeren en daarna weer het venster van de wizard. Als dat het probleem niet oplost, klik op Annuleren en ga naar de extensiebeheerder en start de controle op updates handmatig.
 • Als de extensiecompatibiliteit en updatewizard updates download en installeert, maar de updates worden niet toegepast. Ga naar de extensiebeheerder en start de controle op updates.
 • Op Intel-gebaseerde Macintosh computers, PowerPC-specifieke binary extensies werken niet totdat gebruikers upgraden naar een intel-native of Universal versie of Rosetta aanzetten. Om Rosetta aan tezetten, klik op de Thunderbird ikoon, klik "Get Info" en vink "Run Under Rosetta" vakje aan.

In nieuwere versies van Thunderbird is de manier waarop extensies worden aangesproken aangepast. Hierdoor kan voorkomen dat extensies die zijn geïnstalleerd onder Thunderbird 1.0 niet goed werken met Thunderbird 1.5.0.7 en een dus update nodig hebben. Als er problemen zijn met een extensie, laat dit dan weten aan de ontwikkelaar van de desbetrefende extensie. Na de installatie van Thunderbird 1.5.0.7 kunnen alle extensies en thema's zijn uitgeschakeld, totdat Thunderbird heeft beoordeeld dat de extensie goed samenwerkt met Thunderbird 1.5.0.7 of er een nieuwe versie van de extensie beschikbaar is die wel goed samenwerkt.

Alle systemen

 • Sommige firewallsoftware blokkeren Thunderbird automatisch te draaien. De meeste zullen echter vragen of een programma toestemming heeft om contact te leggen met internet. Het is belangrijk dat u Thunderbird altijd toestemming geeft. Als u toegang weigert moet u via de firewall configuratie alsnog toestemming geven. Sommige firefwals weigeren toegang te geven zelfs als ze uitgeschakeld zijn. Hier is wat informatie over configureren van uw firewal (en).
 • Als Thunderbird is geïnstalleerd op een multi-user systeem in een map met beperkte toegangsrechten, dan moet Thunderbird de eerste keer worden gestart door een gebruiker met schrijfrechten tot die map. Als dit niet wenselijk is kan men een lege bestand maken in de volgende map: <install-directory>/extensions/talkback@mozilla.org/chrome.manifest.
 • Standaard word alleen het woordenboek Engels meegeleverd. Lees de installatie-instructies om andere woordenboeken toe te voegen.
 • Als u omschakelt tussen het gebruik van een Globaal Postvak IN en een Postvak IN voor iedere POP3-account, zorg er dan voor u de berichten kopieert naar een andere map.
 • Omdat de software update bestanden moet vervangen of aanmaken, zullen softwareupdates zullen niet werken als Thunderbird is geïnstalleerd op een locatie waar u geen schrijfrechten heeft.

Windows

 • Als Thunderbird wordt geïnstalleerd op een gedeelde computer als beperkte gebruiker, kunnen er nog steeds problemen optreden (standaard e-mailprogrammma en andere instellingen kunnen niet correct worden ingesteld). Thunderbird zal echter wel functioneren. Installeer als beperkte gebruiker Thunderbird niet over een installatie in een (gedeelde) locatie met beperkte rechten. Dit kan deze installatie onbruikbaar maken.
 • Windowsgebruikers kunnen hun adresboek synchroniseren met een Palm door het installeren van de Palm-Sync-extensie
  voor Thunderbird. Sla de extensie eerst lokaal op en installeer het vanuit de extensiebeheerder in Thunderbird. De extensie verschijnt niet in de extensielijst. Na de installatie moet Thunderbird opnieuw worden opgestart, voordat de extensie werkt.

MacOS X

 • Als u Thunderbird 1.5 of Thunderbird 1.5.0.2 draait op een Macintosh computer met Intel Core processor met Rosetta, zal u tot een PowerPC-only Thunderbird 1.5.0.7 versie geüpgraded worden product via het geautomatiseerde update systeem. U moet de Thunderbird 1.5.0.5 Universal Binary build downloaden van www.mozilla.com om gebruik te maken van de voordelen van de ondersteuning voor Intel-gebaseerde Macintosh computers.
 • Er is geen Talkback op Intel-based Macs wanneer u standaart of onder Rosetta draait. De Apple Crash report
  programma zou moeten starten als er een applicatie crashed.

Linux and Unix systems

 • GNOME-integratie werkt niet goed onder Fedora Core 3. Gebruikers van Fedora Core 3 moeten het volgende pakket downloaden en installeren:
  linc-1.0.3-3.1.i386.rpm.
  Na het installeren van de RPM, moet het volgende commando worden uitgevoerd in de installatiemap van Thunderbird (schrijfrechten zijn noodzakelijk):

  touch .autoreg

  De volgende keer dat Thunderbird wordt gestart zou GNOME-integratie gewoon moeten werken.

 

Veelgestelde vragen

 1. Wat kan ik doen om te helpen?

  We hebben alle publiciteit nodig die we kunnen krijgen. Zie het als je missie om zoveel mogelijk vrienden, familieleden en collega's te overtuigen van Thunderbird. Schrijf een stukje over de nieuwe uitgave van Thunderbird en dien dit in bij Slashdot of een andere nieuwspagina. Schrijf een stukje op je weblog. Zorg voor massadistributie via programma's als Kazaa.

 2. Waarom hebben jullie niet gereageerd op de e-mail die ik heb gestuurd?

  Gebruik de fora. Het Thunderbird-team leest deze regelmatig. We krijgen veel e-mail en uw bericht kan verloren gaan.

  /li>

 3. Waar kan ik terecht voor thema's en extensies?

  Extensies enthema's kunnen worden gedownload vanaf Mozilla Update.

 4. Wie werkt er aan Thunderbird?

  Vele mensen. Kijk naar Help->Over Mozilla Thunderbird, Medewerkers voor een lijst met enkele mensen die hebben meegeholpen met Thunderbird.

 

Op de volgende pagina's is nuttige informatie te vinden over Thunderbird:

 

Ingezonden Thunderbird-versies

Dit zijn onofficiele versies en kunnen anders zijn geconfigureerd dan de mozilla.org-versies. Deze kunnen zijn geoptimaliseerd voor en getest op specifieke systemen.

Solaris(Ingezonden door SUN Beijing team)

Tarball format (README)

Pkgadd format (README)

Andere systemen

Thunderbird-versies voor andere besturingssystemen dan de drie die door Mozilla.org worden gemaakt, staan op de FTP-server.

Vertaalde Thunderbird-versies

Vele gelokaliseerde versies worden gemaakt en gedistribueerd door Mozilla.org voor hun auteurs.
Ga naar GetThunderbird.com of bekijk alle besturingssystemen en talen voor de officiële versies die we aanbieden.

 

Uitgave opmerkingen van vorige versies: 0.1 | 0.2 | 0.3 | 0.4 | 0.5 | 0.6 | 0.7 | 0.8 | 0.9 | 1.0 | 1.0.2 |1.0.5 | 1.0.6 | 1.0.7 | 1.0.8 | 1.5 | 1.5.0.2 | 1.5.0.4 | 1.5.0.5